T1 Nedir? T2 NEDİR?
T1 Nedir? T2 nedir? sorusunun cevabını Avrupa Birliği ülkelerine taşıma yapmak isteyen lojistikçilerin bilmesi gerekmektedir. Zira bu iki belge de taşınan yükün menşeinin neresi olduğunu hangi taşıma rejimi ile taşınabileceğini ortaya koyar.
Bu iki belge ortak transit rejiminde kullanılan belge türleri arasındadır.
Bunu dediğimizde ise ortak transit rejimi ile ilgili kısa da olsa bilgi vermemiz gerekir.
Ortak Transit Rejimi; 1987 yılında imzalanan Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan AB ve EFTA üyesi ülkeler arasında eşyanın gümrük vergilerinin askıya alınarak taşındığı sisteme verilen isimdir.
Bu taşıma işlemi 2005 yılından itibaren “Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi” (NCTS) adı verilen sistem ile elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edilmektedir.
Sistem taşıma maliyetlerinde indirim sağladığı gibi araç giriş-çıkış veya gümrükte bekleme sürelerini de azaltarak taşımacılara avantaj getirmiştir.
Sistem günümüzde 35 ülke tarafından kullanılmaktadır ve Türkiye de bu ülkelerden biridir. Türkiye sisteme 1 Aralık 2012 tarihinde katılmış ve en azından taşımacılık sektörü açısından Avrupa Birliği’ne entegre olabilmiştir.
Bu kısa açıklamadan sonra asıl sorularımıza geri dönelim ve T1 – T2 nedir sorusunun ayrıntılarına geçelim.
T1 NEDİR? Anlamı ve Ne İçin Kullanılır?
Konu Detayları
Menşei, Avrupa Birliği ülkeleri olmayan eşyaların ortak transit rejimi içerisinde taşınmasına imkan veren belgedir. Örneğin; eşyanın hareket ülkesi Avrupa Birliği’ne ye olmayan Türkiye, varış ülkesi ise AB üyesi Almanya ise transit işlemi için T1 belgesi kullanılmalıdır. Taşımacılıkta “Dış Transit“ olarak da adlandırılır. Topluluk dışı eşyanın transitinde kullanılır.
Lojistik nedir? sorunu merak ediyorsan tıkla öğren!
T1 aynı zamanda menşe ülkesi AB ülkesi olan eşyaların taşınmasında da kullanılabilir. En azından bunu yasaklayan ya da engelleyen bir mevzuat yoktur.
Üçüncü ülkelerden yapılan gümrüksüz ve gümrük kontrolüne tabii malların sevki , genelde T1-/T2 gümrük sevk yöntemiyle nihai gümrük işleminin yapılacağı Avrupa’daki varış ülkesinin gümrük dairesine yapılır. Bu gümrük sevk belgeleri uluslararası elektronik NCTS sistemiyle düzenlenir.
T2 NEDİR? T2 Hakkında Detaylı Bilgiler
T2 belgesi ise menşei Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan eşyaların, ortak transit rejimi içerisinde taşınmasında kullanılan rejim kodudur. Hareket ülkesi Almanya olan eşyalar Çekya, Belçika, Bulgaristan, Yunanistan, Portekiz, Romanya, Sırbistan vb. AB üyesi ülkelere taşınırken transit işlemi için T2 belgesi kullanılır.
Sadece Topluluk eşyasının ortak transit rejimi kapsamında taşınmasında kullanılabilir. T1 nasıl “Topluluk dışı“ olarak biliniyorsa T2 ‘de “Topluluk içi” olarak bilinir.
T1, T2 NE DEMEK?
T1-T2 ne demek sorusuna bir de Türk ihracatçısı ve taşımacısı açısından cevap verebiliriz.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yapacağı ihracatta T1 rejim kodu kullanılırken, Avrupa Birliği ülkelerinden Türkiye’ye yapılacak ihracat ve taşımalarda T2 belgesi kullanılır.
T1- T2 Ortak Transit’e taraf olan ülkelerde kullanılır. 28 AB ülkesi ve Norveç, Lihtenştayn, İsviçre ve Andorra’dan oluşan EFTA, ülkelerinden Türkiye, Ukrayna, Belarus ve Rusya gibi ülkelere yapılan taşımalarda T1 kullanılamaz.
Bu işlemler 2005 yılından bu yana dijital ortamda yapılmaktadır.
Bu nedenle Türkiye’den işlem yapılırken Türkçe harf karakteri kullanmamaya özen göstermek gerekir. Aksi takdirde transit gümrük ve varış ülkesi gümrüğüne bilgiler gitmeyebilir.
T1 ve T2 Belgesi Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)
T1 ne anlama gelir?
T1, gümrüklerde transit taşımacılığı ifade eden bir belgedir. Yüklerin bir AB ülkesi üzerinden geçici olarak transit edilmesini sağlar.
T1 ve T2 farkı nedir?
T1 belgesi, AB dışı ülkelerden gelen mallar için kullanılırken, T2 belgesi AB içi serbest dolaşımda olan mallar için kullanılır.
T1 belgesini kim verir?
T1 belgesi, yetkili gümrük müşavirleri tarafından düzenlenir ve onaylanır.
T1 nedir nakliye?
T1, bir ülkenin gümrüğünden transit olarak geçen mallar için kullanılan uluslararası taşıma belgesidir.
T1 belgesi hangi ülkelerde geçerli?
T1 belgesi, AB ülkeleri ve bu ülkelerle transit ticaret anlaşmaları olan diğer ülkelerde geçerlidir.