tren
tren

Birleşik Arap Emirlikleri Ülke Rehberi

Birleşik Arap Emirlikleri Ülke Rehberi

Birleşik Arap Emirlikleri Gezilecek Yerler

Birleşik Arap Emirlikleri

7 emirliğin bir araya gelerek oluşturdukları birlik Hürmüz Boğazının en dar noktasına oldukça yakın, stratejik bir noktada bulunmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde kesinlikle görülmesi gerekenler yerlerden biri hiç kuşkusuz ki 2010 yılından beri dünyanın en yüksek binası unvanını elinde tutan Burj Khalifa’dır. 830 metre yüksekliğe sahip bu binanın 124.katında bulunan seyir alanı binanın etrafında şehri, denizi ve çölü 360 derece tam bir açıyla görmenizi sağlayarak eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Güneş batıp şehrin ışıkları gökyüzünü ele geçirince ortaya çıkan eşsiz manzara burada yaşanan tecrübeyi bambaşka bir seviyeye taşımaktadır.

Dubai Rehberi İçinde İlginç Bilgilere Ulaşın!

Tam bir alışveriş cenneti olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde birçok alışveriş merkezi müşterilerine hizmet vermektedir. Lüks tüketim malzemelerinin ön plana çıktığı bu alışveriş merkezlerinden her emirlikte birkaç tane bulunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapacağınız gezinizde bulunduğunuz emirlikte bulunan alışveriş merkezlerini ziyaret etmeyi unutmayın. Ülkedeki vergi avantajlarından dolayı birçok ürün yalnızca ülkemizden değil, dünyanın birçok ülkesinden çok daha uygun fiyatlara alıcı bulmaktadır. Ras Al Khaimah’da bulunan Al Hamra Mall ve Dubai’de bulunan, 20 milyar dolarlık projenin bir parçası olan The Dubai Mall ülkede bulunan en büyük alışveriş merkezleridir.

Ras Al Khaimah’da bulunan Suwaidi inci turu dünyanın diğer noktalarında kolayca ulaşamayacağınız bir tecrübe vadediyor. Burada düzenlenen tekne turları sırasında incilerin nasıl toplandığı ve çıkarıldığına dair çok değerli bilgileri eşsiz manzara eşliğinde öğrenebilirsiniz.

Abu Dabi’de bulunan ve inşaatı 2007 yılında tamamlanan Sheikh Zayed Camii ülkede mutlaka görülmesi gereken bir diğer yapı. Beyaz renk tonlarıyla inşa edilen cami aynı zamanda ülkedeki en büyük camidir. Kullanılan mermer ve süsleme detayları ile dikkat çeken cami aynı zamanda farklı dillerde birçok dini yayının da barındırıldığı geniş bir kütüphaneye sahip.

Petrolden kazandığı parayı başta turizm olmak üzere farklı alanlara yatıran Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı emirlikler, ülkenin birçok köşesinde mimari ve mühendislik açısından hayretler uyandırıcı eserler inşa etmeye devam etmektedir. Bundan dolayı ülkeyi ziyaret etmeden önce görmek isteyeceğiniz yerlerin listesini hazırlayıp buna göre ülkeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Yöresel Yemekleri

Tabbouleh

Genel olarak mutfak anlayışı ülkemiz ile benzer olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde herkesin ağız tadına uygun bir yiyecek bulmak mümkündür. Telli şehriye ile yapılan bir çeşit omlet olan Balaleet özellikle kahvaltılarda sıklıkla tüketilen bir yemektir. Bir diğer kahvaltı öğünü spesiyeli olan Foul Mudammas ise bakla üzerine domates, sarımsak ve maydanoz konularak pişirilen bir yemek.

Hafif olması ile dikkat çeken Tabbouleh, mevsim sebzeleri ile hazırlanan, zeytinyağı ve limon ile tatlandırılan bir salatadır. Al Machboos ülkede en fazla tüketilen ana yemeklerden biridir. Kırmızı veya beyaz et ile pişirilebilen yemek pirinç, soğan ve çeşitli baharatlarla tatlandırılır. Bütün malzemeler yumuşayana kadar pişirilen yemek servis edilmeden önce içine rendelenmiş limon kabuğu ve safran eklenir.

Dilimize “Ali’nin Annesi” olarak çevrilebilecek Umm Ali ekmek kadayıfına benzeyen tabanın üzerine ezilmiş fıstık ve dondurma eklenerek servis edilen bir tatlıdır. Birçok yerde servis edilen bu tatlı ülkede de en sevilen lezzetlerden biridir. Luqaimat ülkemizde çokça sevilen şerbetli tatlılara benzeyen bir yapıya sahiptir. Derin kap içerisinde kızgın yağda pişirilen hamurların bal veya hurma şerbetine bulandıktan sonra servis edilen bu tatlı yine ülkenin birçok noktasında bulunabilmektedir. Un, ekmek kırıntıları, ülkemizde yetişmeyen bir yemiş olan kakule gibi malzemelerden üretilen Khabeesa içinde bulunan safran ve gül suyu ile alışık olmadığımız ancak oldukça leziz bir tatlıdır.

Bunlar dışında ülkenin kendine has birçok lezzeti bulunmaktadır. Ayrıca Ortadoğu, Asya ve Afrika mutfaklarının kesişme noktasında bulunan ülkede birçok yemek farklı içeriklerle ve pişirme yöntemleriyle sunulmaktadır.

Tarihi Yerleri

Al Bithnah Fort

Tarihten önce 124.000 yıl öncesine ait insan varlığına dair kanıtların bulunduğu bölgenin insanların Afrika’dan ayrıldıkları zaman Asya’ya geçiş yaptığı noktalardan biri olduğu düşünülmektedir. Sharjah Emirliğine bağlı Jebel Al-Buhais’te Sümerler zamanında bölgede ticaret yapıldığına dair bulgular keşfedilmiştir. Daha sonradan bu bölge milli koruma alanı olarak ilan edilmiştir.

Al Madam, Bithnah, Ed-Dur, Jebel Faya birçok antik kent ve yaşam alanından en önemlileridir. Bunlar arasında Jebel Faya’nın geçmişi 125.000 yılı bulmaktadır. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Hili Arkeoloji Parkı milattan önce 2000’li yıllardan kalan birçok kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede bulunan eserler ve kalıntılar Al Ain Ulusal Müzesinde sergilenmektedir.

1891 yılında palm çiftçilerini korumak için inşa edilen Al Jahili Kalesi çeşitli tamir ve düzeltmelerden geçen önemli yapılardan biridir. Henüz yenilenme işlemleri bitmeyen binanın bittikten sonra turizme kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca 1787 yılında inşa edildiği bilinen ve günümüzde Dubai Müzesi olarak hizmet veren Al Fahidi Kalesi ülkedeki en eski yapılardandır. Ülkenin çeşitli noktalarında 19.yüzyıldan kalma irili ufaklı birçok kale bulunsa da birçoğunun tarihi önemi bulunmamaktadır.

Para Birimi

Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi

Birliği oluşturan emirliklerde para birimi olarak Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi kullanılmaktadır. Ülkemizde ve uluslararası piyasalarda AED kısaltması ile işlem gören dirhem için DH ve Dhs kısaltmaları da kullanılmaktadır. Ülkemizde işlem gören döviz türlerinden biridir ve birçok döviz bürosu ve banka şubesinde Türk Lirası ile değiştirilebilir.

1 dirhem 100 filse eşittir. 1, 5, 10, 25, 50 fils ve 1 dirhemlik madeni paralar bulunmaktadır. 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 dirhemlik paralar ise banknot biçimindedir.

Ekonomisi

Petrol satışı emirlik ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Ülke gayri safi milli hasılasının yarısı petrol satışından elde edilen gelirden oluşmaktadır. Emirliklerin ortak ekonomiye katkıları farklılıklar gösterse de petrol zengini bir alanda bulunan Birleşik Arap Emirliği üyelerinin tamamı için petrol en önemli gelirdir. Abu Dabi’nin Ruwais şehrinde bulunan Ruwais Petrol Rafinerisi dünya üzerindeki en büyük ve geniş kapasiteli dördüncü petrol rafinerisidir. Birliğin toplam gayri safi milli hasılasının %26’sını petrol satışlarından elde edilen gelir oluşturmaktadır.

İletişim, eğitim, gıda, turizm ve emlak sektörlerinin ekonomi üzerindeki payı artmaktadır. Bunun yanında başta petrol ve doğal gaz olmak üzere inşaat, lojistik ve kamu sektörlerinin ekonomideki payı küçülmektedir. Birliğin sahip olduğu stabil politik yapı yatırımcıların ülkeye yatırım yapmasını kolaylaştırmaktadır. Vergi avantajları bunu destekleyen bir diğer etmendir.

Birlik içerisinde turizm gelirleri konusunda Dubai %66 ile ilk sıradadır. İkinci sırada %16 ile aynı zamanda birliğin başkenti olan Abu Dabi, üçüncü sırada ise %10 ile Sharjah gelmektedir. Petrol ve petrol ürünlerinin ardından altın ve değerli taşlar ihracatı ülke ekonomisinde en önemli kalemlerdir.

Başkenti ve Bilinen Diğer Şehirleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi

Ülkenin başkenti yaklaşık 2 milyon nüfusu ile Abu Dabi’dir. En büyük şehir ise yaklaşık 3.4 milyonluk nüfusu ile Dubai’dir. Sharjan 1.2 milyon, Al Ain 760 bin, Ajman 490 bin nüfusları ile diğer büyük şehirlerdir. Birleşik Arap Emirlikleri’nin toplam nüfusu 9.2 milyondur.

Vatandaşların Gelir Kaynakları

Ülkede işçi sınıfının neredeyse tamamı göçmenlerden oluşmaktadır. Geneli başta Pakistan, Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen bu kişilerin yasal olarak grev hakkı bulunmamaktadır. Birleşik Arap Emirlerinde yasalar işçiyi değil, işvereni korumak üzere hazırlandığından dolayı grev kararı alan işçilerin çalışma vizeleri iptal edilip sınır dışı edilebilmektedir. Ülke vatandaşları genel olarak hizmet sektöründe, devlette ve devlete ait şirketlerde çalışmakta veya kendi işlerini kurmaktadırlar.

Vize Bilgisi

Ülkeye giriş yapabilmek için giriş yapılacak tarihten itibaren en az 6 ay geçerliliği olacak pasaport sahibi olunması gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaportlar 90 güne kadar ülkede vize almadan kalabilirler.

Birleşik Arap Emirlikleri için alınan vize ile birliği oluşturan bütün emirlikleri ziyaret edebilirsiniz. 20 yaşın altındaki öğrenciler ülkeye yanlarında ebeveyn olmadan giriş yapamamaktadır. Vize işlemlerinin tamamı online olarak yapılmakta, bu yüzden evrakların taranması için renkli ve yüksek çözünürlüklü tarayıcıya ihtiyaç duyulmaktadır. Vize işlemleri genel olarak 2-4 günde tamamlanmaktadır. Ancak yolculuk tarihinden en geç 7 gün önce vize işlemleri için başvurulması tavsiye edilmektedir. Vize işlemleri için büyükelçilik, başkonsolosluk ve iki ülke arasında sefer düzenleyen havayollarına başvurulabilmektedir.

Konaklama

Dünyanın en lüks ve gecelik ücretleri en pahalı otellerinin bir kısmı Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunmaktadır. 7 ve 6 yıldızlı bu otellerde gecelik ücretler dolar bazında 5 rakamlı sayılara ulaşmaktadır. Bu oteller genel olarak internet üzerinden rezervasyon yapmadıkları için direkt olarak bağlantı kurulması gerekmektedir.

Bunun yanında ülke çapında birçok 4 ve 5 yıldızlı otel müşterilerine hizmet vermektedir. Bu oteller müşterilerine yalnızca konaklama değil restoran, spor ve masaj salonu gibi alanlarda da hizmet sunmaktadır. Deniz kıyısından uzaklaştıkça 2 ve 3 yıldızlı otellerin sayıları artmaktadır. Bunların yanında tamamen bütçeye yönelik birçok otel ülkenin birçok noktasında konaklama hizmeti sunmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik uluslararası nakliyat hizmetinin doğru adresidir.