tren
tren

Forklift Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?

Forklift Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?

Forklift Nedir Ve Türleri Nelerdir?

Forklift, kaldıraç anlamına gelmektedir. İstif makinası ya da çatallı istifleyici olarak da bilinmektedir. İngilizce kökenli bir kelime olup, 2 ayrı hecenin birleşiminden meydana gelmiştir. “Fork” kelimesi İngilizcede çatal anlamına gelirken, “Lift” ise kaldıraç anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kelime anlamı itibariyle çatallı kaldıraç anlamına gelmektedir. Forklift kelimesini yeni yeni duymaya başlıyor olsak da aslında 1800’lü yıllardan beri kullanılmakta ve hayatı kolaylaştırmaya devam etmektedir. Forkliftler, taşınması güç olacak derecede ağır yüklerin bir noktadan başka bir noktaya hareket ettirilebilmesini kolaylaştırmaktadır. Her insanın fizyolojisi farklıdır ve bu nedenle taşıyabileceği yükler de farklıdır.  Ancak burada bahsedilen ağırlık 40-50 tona kadar çıktığı zaman devreye Forkliftler girmektedir.

1800’lü yıllarda insanlar, teknoloji diye bir şeyin varlığından habersiz bir şekilde kendi işlerini kendileri halledebilme çabası içerisindeydiler. Bu aşamada bir zincirin yardımıyla yüklerini taşıyabileceklerini düşünerek böyle bir sistem geliştirmeye karar vermişlerdir. 20. Yüzyıla gelindiğinde işler biraz daha kolaylaşmış ve günümüzdeki vinçleri andıran bir platform sayesinde yükler taşınmaya başlanmıştır. Teknoloji geliştiğinde ise, yüklerin taşınması için yeni sistemler geliştirilmiş ve 1917 yılına gelindiğinde denge ağırlıklı ve sürücülü Forkliftler meydana gelmiştir.

Forklift Çeşitleri

Forkliftler, güç kaynağına, hareket sistemlerine ve tasarımlarına göre 3 türde incelenmektedir.

Güç Kaynağına Göre Forkliftler

  • Dizel Forkliftler: Genellikle ağır işler ve açık alanlar söz konusu olduğunda kullanılır. Kullanımı çok rahattır.
  • Elektrikli Forkliftler: Gücünü elektronik motorundan alır. Genellikle kapalı alanlarda ve hafif işlerde kullanılır.  
  • LPG’li Forkliftler: Gücünü LPG motorundan alır. Dizel forkliftlere alternatif olmaktadır. Ağır işler için uygundur ancak LPG motorundan dolayı kapalı alanda kullanılması risklidir.
  • Akülü Forkliftler: Şarj sistemi sayesinde çalışır. Ağır işler için kullanılmaz ve kuru zeminlerde tercih edilir. Çevre dostu olarak bilinir.

Hareket Sistemlerine Göre Forkliftler

  • Debriyajlı Forkliftler: Debriyaj sistemi sorunlarından dolayı günümüzde pek fazla üretilmemektedir.
  • Tork konverterli Forkliftler: Genellikle dizel ve LPG’li forklitflerde kullanılır. Kolay kullanım sağlayan makinalardır.

Araç Çekici nedir? Tıkla öğren!

Tasarımlarına Göre Forkliftler

  • Dengeli Forkliftler:Çalışma prensipleri taşıdıkları yükün ağırlığını dengelemek üzerine olduğu için bu adı almıştır ve sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Üç Tekerlekli Forkliftler:Manevra imkanı zor olan dar alanlarda kullanılmaktadır.
  • Sık Depolama Forkliftler: Sıkışık alanlarda tercih edilir yükler üstlere kadar istiflendiği için daha fazla yük taşınabilmektedir.
  • Transpaletler: Kapalı alanlarda çok ağır olmayan yüklerin taşınması için kullanılır.
Whatsapp
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik uluslararası nakliyat hizmetinin doğru adresidir.